Hela världen på bordet

För yngre generationer kan det nästan vara svårt att föreställa sig att det inte var speciellt länge sedan som det mest exotiska man kunde äta i Sverige var kinamaSan_Tung_Chinese_Restaurant,_Sunset_District,_San_Franciscot och pizza. Skulle man gå på en fin, annorlunda restaurang var det franskt eller italienskt som gällde och saker som curry, thai mat, falafel och organiskt aloe verate fanns knappt i vokabulären.

Idag är det lätt att ta för givet att det finns en sushirestaurang i vart och vartannat gathörn, att grekisk tzatziki och wasabi finns i livsmedelsbutiken, att man kan krydda sin mat med cubebepeppar, tonkabönor eller tjugo olika sorters salt.

Sveriges första kinakrog öppnade år 1961 och nu behövde folk inte längre åka på långresa till Asien eller USA för att smaka på vårrullar och Chop Suikyckling. Åtta år senare öppnade den första pizzerian och snart blev det ”sista skriket” att mumsa på olika varianter. Den svenska publiken introducerades till amerikanska MacDonald’s år 1973 och det blev genast en succé bland barn och ungdomar. Året innan hade den första indiska restaurangen öppnat men det skulle ta lite längre för denna exotiska mat att bli riktigt populär.

Svenska smaklökar har sannerligen kultiverats på bara några årtionden och där det en gång i tiden nästan var omöjligt att få barn att smaka på vitlökskryddade rätter ber de nu envist om att få serveras tofucurry, kyckling tikkamasala och thailändsk fisk i kokosmjölk.

Denna mångfald måste betraktas som en riktig skatt och den reflekteras även i de drycker som finns på marknaden; smoothies, rooibos chai, gojiberry milkshakes och akaijuice. Man importerar också fler goda viner, ölsorter och andra alkoholhaltiga drycker än någonsin och systembolagen är ofta organiserade efter land.

Det kulinariska intresset står på topp och svenskar följer maniskt alla matprogram som går på TV och söker kul recept på nätet. Mat är spännande, mat är mångkulturell!