Kaffedrickandets historia

Svenskarna ligger på plats sex över världens mest kaffedrickande folk med hela 8,2 kg kaffe årligen per invånare och i alla folkhem väcks sömniga ögon med en härlig kaffearom om morgnarna. Kaffedrickande fortsätter sedan under dagen; på jobbet, på skolan eller kaféet och det är inte ovanligt med att mcoffee-boosts-your-healthiddagen avslutas med en god kopp kaffe. Man skulle kunna tro att drycken alltid har funnits där men så ligger det inte riktigt till.

Kaffebusken kommer ursprungligen från Afrika och även om man inte exakt vet när människan började använda dess bönor för att framställa drycken så är det troligast att det var araber som på 1400-talet insåg att den kunde hjälpa människor att hålla sig vakna under utdragna religiösa ritualer. Så småningom började kaffedrickandet att sprida sig åt alla håll och européer kom för första gången i kontakt med kaffe på 1500-talet under sina resor till Konstantinopel (dagens Istanbul).

Drycken blev snart populär men betraktades periodvis med misstänksamhet och förbjöds till och med för kvinnor i vissa länder. Kaffet hade dock kommit för att stanna; under det följande århundradet importerades det intensivt till hela Europa och till Sverige kom det till sist under 1600-talets sista hälft. Snart började svenska kaffehus poppa upp; först i huvudstaden men snart spred sig kafékulturen som en löpeld. Det allra äldsta kafét som fortfarande är i bruk är Sundbergs konditori i Gamla Stan i Stockholm som grundades år 1785.

Idag finns det över 2500 kaféer i Sverige och även om de har ändrat karaktär genom tiderna vad gäller design och utbud så är grundfilosofin alltid den samma; en god kopp kaffe med ett gott tilltugg. Kaféet är en social mötesplats för alla åldrar och samhällsgrupper och tack vare wifi och mobilt internet kan man dessutom njuta av en kaffe i sällskap med vänner som sitter på andra sidan jordklotet, antingen genom tjänster som Skype eller chattrum.