Mat med fingarna

Fingermat, eller Finger food som det kallas på engelska, är ett annorlunda sätt att njuta av olika smaker från hela världen. Det är inte bara praktiskt att äta fingermat då man slipper diska bestick efteråt utan också roligt då man kan kombinera i det oändliga. Den är också lämplig om man behöver göra någontingrestaurant-738788_960_720 samtidigt som man äter, som att läsa eller spela spel på datorn, eftersom man helt enkelt kan ha en tallrik bredvid sig som man plockar i sig läckerheterna från allteftersom.

En annan fördel med fingermat är att man kan göra menyn nyttigare än att bara göra en macka. Genom att sätta goda frukter och grönsaker i kombination med köttbitar, räkor eller varför inte annan frukt och grönt, kan man göra en riktig hälsosam meny som både är bra för midjemåttet samt för själen.

Många barer använder just fingermat för sina menyer då det är enkelt för gästerna som sitter på barstolar och ofta sysslar med något annat om de är på egen hand. Det är också ett trevligt alternativ om man samspråkar med någon över ett glas vin och på så sätt kan dela på en tallrik med ett litet sortiment. Är man inte jättehungrig kan man beställa bara ett par bitar i stället för att serveras en stor huvudrätt.

Mat för fingrarna är alltid bra på fester och kalas då man kan ställa fram brickor som de inbjudna kan hjälpa sig själva till. Vill man ha det lite snofsigare kan man hyra personal att gå runt och servera alla, vilket ger tillfälle åt folk att själva välja var de vill befinna sig i lokalen.

Idag finns det många kokböcker som inriktar sig just på fingermat och det är vanligt med teman, som asiatisk, färggrann eller lyxig. Maten tar lite tid att förbereda men gör den kulinariska upplevelsen så mycket större då man verkligen kan leka med alla smaker och kryddor.