Smoothien – både god och nyttig!

En av de populäraste ickealkoholhaltiga dryckerna i Sverige är smoothien, vars namn kommer ifrån engelskans smooth; mjuk, följsam, len. Drycken är i sin klassiska form en bla12944906195_56efdf532e_bndning av yoghurt och bär och is i kombination av sötma som socker eller honung och har sitt ursprung i den inte lika hälsosamma milkshaken och asiatiska yoghurtdrycker som lassi. Smoothien lanserades först i USA på 1930-talet då man precis uppfunnit den elektriska blandaren och med det började kombinera ingredienser till höger och vänster. Till en början marknadsfördes den som en ren hälsodryck och såldes endast i hälsobutiker men så småningom spreds den till andra etablissemang som kaféer, restauranger och glassbarer.

Idag finns det en myriad av smoothierecept och man kan till och med köpa färdiga drycker i livsmedelsbutiker. Allra bästa resultat får man dock av färsktillverkade smoothies och många serveringar erbjuder kunderna själva att komponera sin favoritdryck. Gör man drycken hemma kan man experimentera så mycket man vill och många tycker att en smoothie är en alldeles utmärkt frukost i stället för bröd, gröt och filmjölk. En som däremot tog smoothien lite för långt var skådespelerskan Gwyneth Paltrow som i sin receptbok presenterade en smoothie som kostade 200 dollar att tillreda eftersom dess ingredienser var vansinnigt dyra.

Vill man vara riktigt hälsosam kan man göra smoothies på till hälften grönsaker som broccoli, spenat, grönkål och selleri och till hälften frukt. I dessa fall fördras sötare frukter som mango och mogna bananer och många fitnessinstruktörer råder sina klienter att få i sig minst en sådan vitaminbomb om dagen. Är man laktosintolerant går det bra att använda laktosfri yoghurt eller mjölk, och man kan också byta ut mejeriprodukterna på komjölk mot mandelmjölk, sojamjölk eller getmjölk.

Är det enbart njutning man är ute efter kan man ha i socker och sirap i sin smoothie och många tycker att det är gott att blanda i kola eller choklad.